Verenigingen

Let op: wetgeving en regelgeving en de uitleg en toepassing daarvan zijn aan veranderingen onderhevig. De informatie op deze website kan dus achterhaald zijn.

Op het gebied van (woon)boten zijn in de loop der jaren diverse organisaties ontstaan, vaak in de vorm van verenigingen en stichtingen. Soms zijn zij ontstaan uit enthousiasme, bijvoorbeeld om historische schepen te laten voortbestaan. Andere organisaties komen voort uit pure noodzaak vanwege een bedreiging van de woonvorm.

LANDELIJKE WOONBOTEN ORGANISATIE

Postbus 8192, 3503 RD, Utrecht
Tel+Fax: 030-2967698 (telefonisch spreekuur: ma+wo+vr: 19.30-20.30 uur)

Wonen op het water (op een woonboot) is een wettelijk erkende woonvorm. Het komt echter regelmatig voor dat woonbootbewoners geconfronteerd worden met eigenaren van water of grond (waarboven de woonboot drijft en/of waaraan de woonboot ligt afgemeerd) die zich niet als nette verhuurder gedragen. Uit pure noodzaak is lange tijd geleden een organisatie opgericht, die nu nog bestaat als Landelijke Woonboten Organisatie (LWO). In 2001 is het 25 jaar geleden dat de landelijke belangenorganisatie werd opgericht.

De LWO behartigt de belangen van de woonbootbewoners, waarvan een groot deel lid is van deze vereniging. Vertegenwoordigers zijn betrokken bij overleg met overheden op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Zij houden een vinger aan de pols van beleidsmakers en uitvoerenden, om onredelijke en onbillijke ontwikkelingen te voorkomen of terug te draaien.
Tijdens een telefonisch spreekuur op drie avonden per week worden vele vragen van woonbootbewoners beantwoord.
De bestuursleden en andere medewerkers van deze belangenorganisatie zijn vrijwilligers. De kosten die de vereniging maakt worden met name betaald van de contributie. Het is van groot belang dat vele (nog meer dan nu) woonbootbewoners lid zijn.

Meer informatie (en een mogelijkheid u als lid in te schrijven) vindt u op de LWO-site: http://www.lwoorg.nl/

Informatieboeken en tijdschrift:

De informatieboeken zijn te bestellen bij de LWO. Ook het Woonboot Museum verkoopt de boeken. Adresgegevens van het museum vindt u op onze pagina "Adressen".

In 1995 verscheen het boekje "Te Koop WOONBOOT". Daarin wordt uitgebreide informatie gegeven over zaken die belangrijk zijn bij het (gaan) wonen op een woonboot.

Eind 2000 zijn de werkzaamheden afgerond voor het samenstellen van een publicatie over koopcontracten. Het boek "Koopcontracten voor woonboten (van akkoord tot aan boord)" geeft aan waarop u moet letten als u een woonboot gaat (ver)kopen. Anders dan bij een huis op de wal kunnen er bij de verkoop diverse addertjes onder het water zwemmen.

Zes maal per jaar verschijnt het blad WoonbootMAGAZINE. Het tientallen pagina's dikke tijdschrift in kleurendruk biedt ernstige, maar ook luchtige informatie over alles wat met woonboten te maken heeft. Tevens vindt u er de LWO-mededelingen.
Een abonnement op WoonbootMAGAZINE krijgt u automatisch als u lid wordt van de LWO (zie bovenstaande link).

Op veel plaatsen zijn lokale belangenorganisaties actief met het behartigen van de belangen van woonbootbewoners in hun gebied. Het gaat te ver op deze plaats gegevens daarvan te plaatsen. Adresgegevens zijn bekend bij de LWO.

LANDELIJKE VERENIGING TOT BEHOUD VAN HET HISTORISCH BEDRIJFSVAARTUIG

De LVBHB heeft als doel het behoud van historische bedrijfsvaartuigen, waarmee oorspronkelijk op de Nederlandse wateren enig bedrijf is uitgeoefend en waarvan het karakter overwegend bewaard is gebleven, alsmede het in stand houden van ambachten die bij de zeilvaart betrokken zijn geweest.

Momenteel zijn binnen de vereniging ruim 800 schepen bekend, die of in restauratie-stadium, of al in de vaart zijn. Schepen, die voldoen aan historische criteria, kunnen ingeschreven worden in het Nationaal Register Varende schepen.

De vereniging geeft restauratie-, ligplaatsenadviesen en organiseert jaarlijks bijeenkomsten, waarvan de zomerreünie wel de belangrijkste is.

De vereniging is vertegenwoordigd in diverse andere organisaties, die de belangen van de historische schepen vertegenwoordigen en behartigen. De LVBHB is aangesloten bij de Federatie Oud-Nederlandse Vaartuigen.

De 'Bokkepoot' en 'Schepen die blijven'; type- en scheepsbeschrijvingen van Nederlandse Bedrijfsvaartuigen (1999) zijn verenigingspublicaties en kunt u bestellen bij de LVBHB.

Adres LVBHB: Postbus 2004, 1000 CA, Amsterdam

De site van de LVBHB vindt u op: http://www.lvbhb.nl/

 Terug | Top
http://www.drijvendwonen.nlhttp://www.duursma.info/index.php?page=woonboot-taxatie-bouwkundige-keuring&hl=nl_NL
http://www.bootklussers.nlhttp://www.waterdetector.nl


Nieuws

Woonbotenland wordt verbouwd
Datum: 01-09-2017
Binnenkort komt de nieuwe versie online
Lees verder...

Wateroverlast in woonboot Voorschoten
Datum: 12-06-2017
slachtoffer naar ziekenhuis
Lees verder...

Uitzonderingen in Bouwbesluit voor nieuwe woonboten
Datum: 10-06-2017
vanaf 1 januari 2018
Lees verder...

Archief >>

http://www.woonboot.nlhttp://www.wonen-op-water.nl
http://www.woonbotenmakelaar.nlhttp://www.arkenbouw.nl


Vraagbaak

woonboot scheef
Datum: 13-12-2017

Luchtbellen
Datum: 11-12-2017

afhouder
Datum: 11-12-2017

Afmeersysteem woonboot.
Datum: 10-12-2017


Advertentiebeheer

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Registreren - Wachtwoord vergeten